26 Temmuz 2007 Perşembe

Kalzone

Malzemeler :
500 g un (elenmiş)
1 1/2 tatlı kaşığı tuz
15 gr(3 çorba kaşığı)yaş maya (ya da 7 gr(1/2 çorba kaşığı] kuru maya)
1 çorba kaşığı zeytinyağı
500 gri domates (kabukları soyulup çekirdekleri temizLendikten sonra küp biçiminde doğranmış)
1 çorba kaşığı salça
1 tatlı kaşığı kekik
bir tutam taze çekilmiş karabiber
1,75 gr az yağlı
dil peyniri (dilimlenmiş)
60 gr pastırma (ya da prosciutto; doğranmış)

Hazırlanışı : Hamuru hazırlamak için, unu ve tuzun 3/4'ünü büyük bir kâseye koyup, ortasını havuz gibi açın.Yaş mayayı 15 cll ılık suyla bir kâseye koyup, maya çalışmaya başlayıncaya kadar (10 -15 dakika) bir kenarda bekletin (kuru maya kullanıyorsanız, paketin üstündeki kullanım notuna uyun). Maya köpüklenmeye başlayınca, kâsedeki unun ortasına döküp, 15 d(1 /2 su bardağından biraz çok) ılık su ekleyerek, esnek bir hamur elde edinceye kadar karıştırın (fazla katı olursa, biraz daha ıl!k su ekleyin). Hamuru unlanmış tezgâha aktarıp, esnek, pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar (yaklaşık 5 dakika) yoğurun. Sonra yeniden kâseye aktarıp, ılık bir yerde hacmi 2 kat artıncaya kadar (yaklaşık45 dakika) dinlendirin.

Harcı hazırlamak için, küçük bir tencereye zeytinyağını koyup, tencereyi orta ateşe oturtarak yağı ısıtın. Isınınca domatesleri ve salçayı ekleyip, 5 dakika pişirin. Kekik, tuzun geri kalanı ve karabiberi katıp, tencereyi ateşten alarak bir kenarda soğumaya bırakın.Önce fırınınızı 220 °C'a ısıtın. Hamuru unlanmış tezgâha aktarıp, 10 eşit parçaya ayırarak, her parçayı merdaneyle yaklaşık 20 x 10 cm boyutlarında açın. Her dikdörtgenin yarısına tenceredeki domatesli karışımdan (tencerede biraz kalmalıdır) koyup (bir kenarında biraz boşluk kalmalıdır), üstüne dil peyniri ve pastırma dilimlerinden yerleştirin. Sonra dikdörtgenlerin kenarlarını, parmaklarınızı suya batırarak nemlendirip, hamurların boş bölümlerini harçlı bölümlerin üstüne kaplayın. Parmaklarınızla bastırarak iki kenarlarını yapıştırın. Bir fırın tepsisini hafifçe yağlayıp, kalzoneleri tepsiye dizerek tencerede kalan domatesli karışımı da birfırçayla üstlerine sürün. Sonra üstlerini yağlanmış plastikfılmle kaplayıp, bir kenarda 10 dakika kabarmaya bırakın. Tepsiyi fırına sürerek, kalzoneleri şişip, altın sarısı bir renk alıncaya kadar (8 - 10 dakika) pişirdikten sonra, tepsiyi fırından alarak sıcak sıcak servis yapın.

Not: Kalzonenin hamru ve harç malzemeleri, pizzanınkiyle aşağı yukarı aynıdır ama hamur yuvarlak açılmak yerine,harç yerleştirildikten sonra kapatılır. Kalzone,italya'nın çeşitli bölgelerinde hilal, kar vb. biçimlerde hazırlanır.

Hiç yorum yok: