4 Temmuz 2007 Çarşamba

Aşure

Malzemeler :
• 3 su bardağı aşurelik buğday
• 1 su bardağı nohut
• 1 su bardağı fasulye
• 1 çay bardağı ince doğranmış kayısı
• 1 çay bardağı incir
• 1 portakal kabuğu rendesi
• Yarım çay bardağı üzüm
• Yarım çay bardağı kuş üzümü
• 3-4 tane karanfil
• 3 veya 3,5 su bardağı şeker
• 1 tatlı kaşığı tuz
• Üzerine tarçın fıstık ceviz
• Portakal dilimleri
• Yarım elma

Hazırlanışı :
Öncelikle nohut ve fasulye akşamdan ıslanır sabah üzerini iki parmak geçecek kadar su kuyulup 10-15dk kaynatırız.Buğdayı da yıkayıp akşamdan üzerini geçecek kadar su koyup kaynatırız. Sabaha kadar bekletiriz.Diğer tarafta inciri ve kayısıyı yıkayıp ayıkladıktan sonra küçük küçük doğrarız. Sabah tencereye buğdayı alıp üzerini geçecek kadar su ekleriz ve kaynamaya bırakırız. Suyunu istediğiniz kadar koymalısınız. Sırasıyla önce fasulye ve nohutları ekliyoruz. Biraz kaynadıktan sonra meyveleri ve yıkanmış üzümleri de ekliyoruz. Portakal kabuğunu ve birtane soyulmuş elmaya batırılmış karanfilleri de ekliyoruz. Karanfilleri elmaya saplamamızın amacı kafanfille aşureyi karartmasınlar. Meyveler piştikten sonra şekerini ekliyoruz. 10dk kadar kaynadıktan sonra tuzunu ekliyoruz ve ocağı kapatıyoruz.Kaselere aşureyi alıp üzerlerini tarçın veya ceviz istenilen malzemeyle süslüyoruz.

Hiç yorum yok: