24 Temmuz 2007 Salı

Patlıcan Turşusu

Malzemeler :
10 küçük patlıcan
2 limonun suyu
2 demet dereotu
1 kg beyaz lahana
4 çorba kaşığı pul kırmızıbiber
1 baş sarmısak (dövülmüş)
10 su bardağı su
1/4 su bardağı sıvı yağ
5 su bardağı sirke

Hazırlanışı :
Patlıcanların saplarını ayıklayıp ortadan hafifçe yarın, lahanayı ince, ince doğrayın. Büyük bir tencereyi yarısına kadar suyla doldurup, buharlı ateşe oturtun. Su kaynayınca ateşi hafifçe kısıp, limon suyunu ekleyerek bir kaç kez karıştırdıktan sonra, patlıcanları ilave ederek 3 dakika kadar haşlayın. Bir kepçeyle patlıcanları tencereden alıp, bir kenara bırakın. Tencereye 2-3 su bardağı daha su katıp, yeniden ateşe koyup kaynatın. Bu kez lahanaları da ilave edip 3 dakika kadar beraberce haşladıktan sonra tencereyi ateşten alın. Lahanaları da tencereden bir kepçe yardımıyla çıkarın ancak haşlanmış suyu dökmeyip muhafaza edin. Lahanarı ve patlıcanları soğumaya bırakın. İyice soğuduklarında lahanaları bir kaseye koyup, kıyılmış dereotu, kırmızı pul biber ve sarımsağı döverek karıştırın.

Hazırladığınız bu karışımı patlıcanların içine doldurup, her patlıcanı ince bir sicimle bağlayın. Doldurulmuş patlıcanları bir cam kavanoza yerleştirin. Büyük bir tencereye su ve sirke koyup, orta ateşe koyun. Karışımı bir taşım kaynattıktan sonra tencereyi ateşten alıp, yağı ekleyerek bir kenarda ılınmaya bırakın. Karışım ılınınca kavanozda patlıcanların üstüne boca edip; dereotu saplarını serpiştiriniz. Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp, serin ve nemsiz bir ortamda bir ay kadar beklettikten sonra, turşunuzu servis yapın.

Hiç yorum yok: